Како е најдобро да се реагира кога детето ќе се повреди?

Како е најдобро да се реагира кога детето ќе се повреди?

Родителите чести ги совладуваат емоции кога нивното дете ќе се повреди, но таквата реакција на децата не им олеснува. Еве што е најдобро да се прави во такви ситуации.

Истражувачите од Универзитетот во Квинсленд велат дека реакцијата на родителите кога детето е повредено може да ја олесни или ја влоши детската болка.

Истражувањето, кое траеше 18 месеци во кое учествувале 92 деца на возраст од една до шест години, а кои се здобиле со лесни изгореници, покажа дека родителите, кои се многу вознемирени со повредата на детето, само им ја влошуваат ситуацијата.

Анксиозноста на родителите му отежнува на детето да се носи со ситуацијата и многу го вознемирува. Сосема е логично дека кога детето ќе гледа уплашени родители и тоа самото да биде уште поуплашено.

Таквите ситуации се тешки, како за децата, така и за мајката и таткото, но психолозите советуваат – кога детето ќе се повреди обидете се да му го одвлечете вниманието со играчки, телевизија, разговор…

– Нашиот ум има лимит на колку работи може да се фокусира наеднаш. Затоа кога е преокупиран со други работи, мозокот помалку ќе чувствува болка, велат истражувачите. Поради тоа се верува дека во такви ситуации најдобро е на децата да им се одвече вниманието од повредата.

Секако дека не е лесно да се остане мирен кога детето ќе се повреди, но експертите советуваат да се има концентрација само на тоа како да му олесните и помогнете на детето, наместо да се грижите за сериозноста на повредата.

Поврзани вести

Виното го подобрува кардиоваскуларното здравје... Неодамнешната студија на израелските истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една чаша црно вино го подобруваат...
Истражување: Алкохолизмот им причинува поголеми пр... Научници од Универзитетот во Бостон и од една болница во Масачусетс тврдат дека алкохолизмот причинува поголеми проблеми на женскиот, отколку на машки...
Црна лимонада, пијалак кој прави чуда... Освен што оваа лимонада е црна и со самото тоа многу поразлична од кој било друг домашен напиток, тие кои ја пијат тврдат дека е вистинско чудо за чо...
Протеините имаат важна улога за организмот... Протеините имаат важна улога во организмот - учествуваат во саморепродукцијата на клетките и во сите важни процеси во организмот. Претставуваат из...
Контрацептивните таблети наводно го намалуваат ква... Контрацептивните таблети можат да ја намалат општата благосостојба на здравите жени, покажа студија на Институтот Каролинска и Економскиот факултет во...
Како некои луѓе спијат четири часа, а работат двој... Цврстиот и мирен cон e мнoгу вaжeн зa квалитетот на живoтот нa еден чoвек. И, додека зa некои, и осум чaca спиење на ден, cе недoволни, зa дpyги и чет...