Водич за преживување на алергии

Водич за преживување на алергии

Многу луѓе страдаат од некој облик на алергија. Постојат разни лекови кои можат да ги намалат симптомите, но има и луѓе на кои лековите едноставно не им помагаат.

Во тие ситуации треба да се следат овие практични совети кои ќе помогнат да се намалат симптомите како кивање, кашлање и други.
Еве кои се тие совети:

1. Пресоблечете се

Прва работа која треба да ја направите кога ќе влезете дома е да се пресоблечете. Соблечета ја облеката пто сте ја носеле надвор цел ден и на која сигурно се собрал полен.

2. Истуширајте се

Со туширање и миење на косата секако ќе го отстраните поленот кој се собрал во текот на денот.

3. Користете марамчиња и физиолошки раствор

Само туширање можеби нема да биде доволно. Користете физиолошки раствор за да ги измиете очите и носот пред спиење. Ставете на марамче малку физиолошки раствор и истријте ги очите и носот.

4. Уред за прочистување на воздухот

Ваков уред може да го намали количеството на алергенси кои се наоѓаат во вашата куќа.

5. Одржувајте ја хидратацијата

Водете сметка да пиете доволно течности за да ја одржите хидратацијата во текот на сезоната на алергии. Истражувањата покажале дека кога сте дехидрирани, вашето тело произведува поголемо количество на хистамин, што поттикнува алергии.

6. Витамини и суплементи

Постојат повеќе докази за тоа дека витамините и минералите можат да имаат влијание на алергиите. Витаминот Д и Омега 3 во рибното масло можат да бидат од голема помош.

7. Искапете го вашето куче

Најдобриот пријател на човекот воедно може да биде негов најголем непријател, бидејќи го разнесува поленот по целата куќа.

8. Користете вазелин

Околу носот можете да намачкате тенок слој на вазелин за да се одбие поленот и на тој начин да се спречат иритациите.

Поврзани вести

Виното го подобрува кардиоваскуларното здравје... Неодамнешната студија на израелските истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една чаша црно вино го подобруваат...
Истражување: Алкохолизмот им причинува поголеми пр... Научници од Универзитетот во Бостон и од една болница во Масачусетс тврдат дека алкохолизмот причинува поголеми проблеми на женскиот, отколку на машки...
Црна лимонада, пијалак кој прави чуда... Освен што оваа лимонада е црна и со самото тоа многу поразлична од кој било друг домашен напиток, тие кои ја пијат тврдат дека е вистинско чудо за чо...
Протеините имаат важна улога за организмот... Протеините имаат важна улога во организмот - учествуваат во саморепродукцијата на клетките и во сите важни процеси во организмот. Претставуваат из...
Контрацептивните таблети наводно го намалуваат ква... Контрацептивните таблети можат да ја намалат општата благосостојба на здравите жени, покажа студија на Институтот Каролинска и Економскиот факултет во...
Како некои луѓе спијат четири часа, а работат двој... Цврстиот и мирен cон e мнoгу вaжeн зa квалитетот на живoтот нa еден чoвек. И, додека зa некои, и осум чaca спиење на ден, cе недoволни, зa дpyги и чет...