ФОТО: Црква во форма на планински венец во Јужна Африка

ФОТО: Црква во форма на планински венец во Јужна Африка

Во јужноафриканскиот округ Виценберг е изградена несекојдневна црква, за чие изглед архитектите биле инспирирани од околниот планински венец.

Рабовите на бетонскиот покрив на црквата „Босџес Чепл“ се спуштаат и креваат создавајќи бројни синусни линии, кои на некои делови допираат речиси до земјата, за потоа да се кренат до врвот на градбата. На овој начин се добива целина која наликува на планините во нејзината близина.

Под вака дизајнираниот покрив на црквата, чија вкупна површина изнесува 420 метри кавдратни, се поставени стаклени ѕидови со високи и ниски вкрстено поставени рамки. Рамките на еден од ѕидовите формираат крст пред кој е поставена говорницата за обраќање на локалниот пастор.

Во центарот на покривот во внатрешноста на црквата се поставени панели кои наликуваат на раширени крилја, за што архитектите добике инпсирација од псалмот 36:7 од Библијата кој гласи: „Колку е неисцрпна љубовта твоја, о Господе! Луѓето наоѓаат засолниште во сенката на крилјата твои“.

Блескаво белата боја на објектот овозможува тој целосно да се „втопи“ во неговото опкружување, а нејзината структура под сјајот на сончевите зраци совршено се отсликува во блискиот базен.

Поврзани вести

Жена без заби, коса и пори хит во модната индустри... - Јас секогаш сум иста. Но, секогаш немав еднаков третман, но се изборив. Не дозволив да ме менуваат, истакна Гајдош, која студира уметност. Таа до...
ФОТО: Реконструкција на мала колиба во удобен дом... Старата шумска колиба La Colombiere сместена недалеку од Монтреал во тек на еден проект, од едноставно и еднокатно шумско засолниште е претворено во у...
Дрвена викендичка во норвешките планини... На 1.060 метри надморска висина меѓу Осло и Берген е сместена дрвената куќичка „Устаосет Кебин“ до која нема широки патишта, па материјалите при изгра...
ФОТО: Современа куќа како засолниште од светот... Во Лос Анџелес се наоѓа семејниот дом „Хајд Аут Хаус“, кој е редизајниран од страна на архитектот Дин Брун. Сопственикот на домот, визуелниот уметн...
ФОТО: Лустер инспириран од шаховски фигури... „Кастл“ лустерот е дизајниран од стана на основачот на компанијата „Рол енд Хил“ Џејсон Милер. Алудира на арт деко стилот со своите хоризонталн...
ФОТО: Модерна куќа во Грција... Вилата „Ипсилон“ е дизајнирана од страна на лондоско-бриселското студио ЛАССА и таа на нејзините сопственици им овозможува да се качат на нејзиниот по...