Колку често треба да ги миеме забите?

Колку често треба да ги миеме забите?

Денталната хигиена е најдобра превенција против кариес и други болести на забите, а здравите навики најдобро се усвојуваат од најраните години.

Денталните експерти советуваат забите да ги миеме барем два пати дневно, наутро и пред спиење, додека некои тврдат дека е пожелно да се мијат по секое јадење.

Најдобра превентива за болести на забите и непцата е соодветна дентална хигиена, која подразбира и редовно одење на забар, во просек два до четири пати годишно или дури почесто ако се работи за некои специфични болести.

Здравите навики најдобро се усвојуваат од најрани години, а искуствата на стоматолозите покажуваат дека стравот од забар на децата обично го пренесуваат нивните родители.

Поврзани вести

Оставањето на алкохолот без стручна помош може да ... Алкохоличарите кои се обидуваат да ја победат својата зависност без професионална медицинска помош, можат да се доведат до многу смртоносна состојба, ...
До 2050 година во светот ќе има 130 милиони луѓе б... До 2050 година повеќе од 130 милиони луѓе во светот ќе живеат со деменција. Еден од секои три случаи може да биде спречен ако луѓето во голема мерка с...
„Нутри зона на БИТ ФЕСТ“ Здружението за промовирање на здрава исхрана, „Нутри-зона-Битола“ вечер во Битола ќе ја промовира здравата исхрана и здравиот начин на живот кај широк...
Бучавата има негативно влијание врз плодноста кај ... Истражување на јужнокорејски научници сугерира дека изложеноста на бучава во текот на сонот има негативно влијание врз плодноста на мажите. Научни...
Одредено количество на кафе го продолжува животнио... Пиењето три филџани кафе дневно може позитивно да влијае на долговечноста, се тврди во британска студија изработена врз основа на истражување направен...
Менструалниот циклус не влијае на намалувањето на ... Долго се сметаше дека менструалниот циклус влијае на работата на мозокот кај жените, но едно ново истражување покажа дека хормоните во текот на менстр...