НБРМ и Бирото за образование потпишаа Меморандум за соработка

НБРМ и Бирото за образование потпишаа Меморандум за соработка

Гувернерот на Народната банка на Република Македонија (НБРМ) Димитар Богов и директорот на Бирото за развој на образованието Весна Хорватовиќ денеска потпишаа Меморандум за соработка во делот на финансиската писменост и други области во образованието.

Како што соопшти НБРМ, двете институции ќе вршат консултации за стратегиски прашања на национално и меѓународно ниво, ќе подготвуваат наставен и прирачен материјал за основните и средните училишта од областа на финансиската писменост и ќе организираат обуки и други едукативни активности со кои ќе бидат опфатени наставниците и учениците.

НБРМ и Бирото ќе реализираат соработка на полето на финансиската едукација преку изготвување политики, спроведување истражувања и анализи, преземање заеднички активности за подигање на јавната свест и промоција на финансиската едукација и писменост и размена на релевантна експертиза.

– Со овој Меморандум се очекува да се зацврсти соработката меѓу двете институции во областа на финансиската едукација со што ќе се придонесе за зголемување на свеста кај учениците и јакнење на нивните финансиски знаења, како и за нивно идно полесно вклучување во современите текови на финансискиот систем, информира НБРМ.

Поврзани вести

КСС бара да почне да функционира Економско-социјал... Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) бара итно да почне да функционира Економско-социјалниот совет и тој да биде вклучен во договарањето околу ...
Кузмановска: Зголемувањето на даноците крах за еко... ВМРО-ДПМНЕ денеска повторно укажа дека зголемувањето на даноците од 10 на 18 проценти ќе доведе до крах на економскиот и финансискиот систем. Лилј...
Почнува исплатата на субвенциите за тутунот... Почнува исплатата на субвенциите за тутунот. Во Министерството за финансии се испратени налозите за вкупно 1,5 милијарди денари или 25 милиони евра. ...
Тевдовски: Настојуваме да обезбедиме што пониска ц... Јавниот долг е значително пораснат и мора да се преземат активности за тоа да се реши. Нашето настојување е да обезбедиме што пониска цена на задолжув...
Средба Сугарески – Лисијан, во фокусот автоп... Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески денеска се сретна со кинеската амбасадорка Јин Лисијан со која разговараше за инфраструктурните проект...
Почнаа подготовките за берба на боровинки и други ... Во гевгелиската подружница на шумското стопанство „Кожуф“ денеска со издавањето годишни дозволи почнаа подготовките за берба на боровинки и други шумс...