ВИДЕО: Колку треба да јадете за да не се здебелите?

ВИДЕО: Колку треба да јадете за да не се здебелите?

Експерти од Сиднејскиот универзитет ја открија формулата за количеството на храна што ни е потребна, а која воедно нема да ги зголеми нашите килограми.

Тие препорачуваат храната да ја мериме користејќи ја нашата рака.

– Не постои совршен начин на мерење на количеството храна која ни е потребна, па сакавме да изнајдеме подобар начин, изјави нутриционистката Алис Гибсон која е дел од тимот истражувачи.

Според нив, формулата гласи: една половина од ширината помножено со дебелината (на раката), па сето тоа помножено со должината.

Поврзани вести

Витамин Б3 за справување со глаукомот... Со додавање на витаминот Б3 во водата што се конзумира, може да се подобри здравјето на очите и да се спречи појава на глауком, велат научниците. ...
Депресијата влијае врз способноста за донесување о... Неодамнешната американска студија покажа дека депресијата може значително да го попречи процесот за размислување и донесување одлуки. Депресијата ...
Застојаната вода е штетна по здравјето... Водата која преку ноќ е оставена во чаша или отворено шише, не треба да се пие, велат научниците Освен тоа што поради изложеноста на зрачење се ме...
И мајките можеби се „виновни” за појавата на ќелав... Тим на научници сметаат дека ќелавоста кај мажите е „генетски многу компликувана појава” и дека причините за неа се кријат во повеќе од 280 гени во чо...
Лек против болка во грбот Секое трето лице има болка во грбот, посебно во студени денови, бидејќи рбетниот столб „не сака зима“. Ако и вие го имате овој проблем, посебно во ...
Менувајте ја перницата на секои две години... Перницата треба да се менува на секои две години, за да се избегнат разни алергиски реакции, како што се течење на носот, кашлање и пецкање и солзење ...