Изложба на цртежи „Бегство за подобро утре“

Изложба на цртежи „Бегство за подобро утре“

Изложба на цртежи „Бегство за подобро утре“ на Сиријците Шерго Муса и Назли Абду создадени за време на нивниот престој со нивните деца во Прифатниот и транзитен центар Винојуг, ќе биде отворена денеска во Кинотеката на Македонија.

Изложбата ќе биде отворена до 25 јануари 2017, а е организирана од претставништвото на УНХЦР Скопје и Центарот за управување со кризи. Куратор е академската сликарка Маја Стефановска.

Изложбата ќе ја отворат претставникот на УНХЦР Скопје, Мохамад Ариф и директорот на Центарот за управување со кризи, Агрон Буџаку во присуство на двајцата уметници од Сирија.

Поврзани вести

За годишните награди на ДПМ конкурираат 83 дела... На конкурсот за годишните награди на Друштвото на писателите на Македонија пристигнале 83 дела од сите жанрови. Книгите конкурираат за наградите „А...
Расказ на Томислав Османли објавен на италијански ... Италијанскиот електронски портал „Bombagiù“ го објави првиот дел од расказот „Малиот Немо во мундирот на Корто“ или „Океан од слики“ од Томислав Осман...
„Ново киноутро“ во Кинотека до 20 јануари... Кинотеката на Македонија и оваа година за време на зимскиот распуст организира дневна филмска програма „Ново киноутро“. Во рамки на филмската програма...
Промовирани дела од антологиите на светската поези... Промоција на последните два тома од „Антологијата на светската поезија“ на македонски јазик и „Антологијата на македонската литература за млади и деца...
Почина Саша Николовски-Ѓумар... Попладнево неочекувано почина диригентот Саша Николовски-Ѓумар на 50-годишна возраст. Диригентот Саша Николовски - Ѓумар е роден во Битола во 1966 год...
Џоломарите ги избркаа лошите духови од Тиквешијата... Во кавадаречкото село Бегниште денеска се одржа ритуалниот и оригинален пречек на Василица - Џоломари со џоломарската игра ги избркаа лошите духови од...