Светската банка прогнозира 2,8 проценти економски раст на Србија во 2017 година

Светската банка прогнозира 2,8 проценти економски раст на Србија во 2017 година

Светската банка ја зголеми прогнозата за економскиот раст на Србија за 2017 година на 2,8 проценти, што е за 0,5 проценти повеќе од прогнозата од јуни минатата година.

Во соопштението, објавено на сајтот на Светската банка се предвидува економскиот раст на Србија во текот на 2018 и 2019 година да достигне 3,5 проценти.

Банката прогнозира економски раст за Западен Балкан од 3,2 проценти во 2017 година, а за следните две години – раст од 3,6 и 3,7 отсто.

Поврзани вести

Мал пад на „Вол стрит“ по говорот на Трамп... Акциите на “Вол стрит“ паднаа по говорот на Доналд Трамп, иако и натаму се во позитива. Берзанските индекси во Њујорк денеска стартуваа со раст од ...
ВМРО-ДПМНЕ: До 2020-та година ќе ги зголемиме пенз... Просечната пензија од 7.684 денари во 2006 година порасна на 13.754 денари во декември 2016 година што е зголемување за 79 проценти. Најниската пензиј...
Мајкл Нунан: Ирска ќе загуби 40 илјади работни мес... Ирскиот министер за финансии Мајкл Нунан изјави дека Република Ирска ќе претрпи штета од британското напуштање на ЕУ, затоа што домашната економија ке...
Македонија претставена на Конференција за активен ... Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ја претстави туристичката понуда на државата на Конференција за активен туризам...
Земјоделците бесплатно имаат на располагање 27 про... Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви 27 стандардизирани проекти за изградба на сточарски фарми, мандри и силоси и за по...
Цветков: Тутунот од „Струмица табак“ ќе биде презе... Целокупното производство на тутун што требаше да го откупи „Струмица табак“, која не успеа да обезбеди финансиски средства за откуп, ќе биде преземено...