Режим на исхрана што го успорува стареењето на мозокот

Режим на исхрана што го успорува стареењето на мозокот

Неодамнешното истражување на шкотски научници покажа дека медитеранскиот начин на исхрана го успорува процесот на стареење на мозокот.

Претохдните истражувања веќе потврдија дека медитеранската исхрана, односно режимот на исхрана богат со зеленчук, овошје, интегрални житарки, јаткасти плодиви, морска риба и маслиново масло, помагаат во регулирањето на телесната тежина.

Меѓутоа, шкотските научници неодамна утврдија дека овој начин на исхрана поволно влијае и на мозочните функции.

Поврзани вести

За време на бременоста е добро да се консумира црн... Канадски научници утврдиле дека умереното консумирање на црно чоколадо (30 грамови дневно) за време на бременоста, поволно влијае врз развојот на фету...
Човечкиот мозок е во состојба да открие болни лица... Човечкиот мозок има многу поголема способност во откривање и избегнување на болести од што се мислеше, покажуваат резултатите на новата студија која ј...
Зошто треба да јадеме јајца?... Најновите истражувања ги отфрлија старите тврдења дека внесот на јајца влијае лошо на човечкото здравје и покажа сосема спротивни резултати. Доколк...
Социјалните мрежи ја спречуваат борбата против сол... Социјалните мрежи како Инстаграм и Фејсбук долеваат масло на огнот кога се работи за бројот на заболени од рак на кожата, тврди експертот Кристофер Ро...
Витамин кој е неопходен ако сакате да ослабите... На човечкото тело му се потребни многу витамини и минерали, кои овозможуваат негово нормално функционирање. Освен главните нутритивни состојки, се...
Дали може да се победи ракот на панкреасот?... Новите истражувања за ракот на панкреасот даваат надеж дека еден од најсмртоносните карциноми може да биде победен со регулирање на количината на прот...