Романот „Домот во кој…“ од Маријам Петросјан на македонски јазик

Романот „Домот во кој…“ од Маријам Петросјан на македонски јазик

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го објави романот „Домот во кој…“ од руско-ерменската писателка Маријам Петросјан, преведена на македонски од Ѓорѓи Крстевски.

Книгата зборува за едно момче што ќе биде одведено во дом за деца со посебни потреби, но домот е многу повеќе од дом за деца со посебни потреби, тоа е еден засебен универзум, а штитениците на домот не се лица со посебни потреби, туку тоа се лица со посебни можности.

Романот е објавен со поддршка на Институтот за книжевни преводи на Русија.

Маријам Петросјан (1969) е руска писателка со ерменско потекло. Родена е во Ереван, каде што работела во филмското студио „Ерменфилм“. Нејзиниот прв роман „Домот во кој…“ станал бестселер уште со појавувањето во 2009 година, а таа ја освоила книжевната награда „Руска премија“, која им се доделува на автори што пишуваат на руски јазик.

Поврзани вести

Погледнете го македонскиот хип хоп документарец „С... Деновиве на музичкиот сервис youtube.com официјално беше закачен македонскиот документарен хип хоп филм „Сложувалка”, во реализација на неформалната о...
Стрип албум „Витези од соседството“ од Јордан Коце... Стрип албумот „Витези од соседството“ од Јордан Коцевски и Дарко Богданов во издание на „Стрип Квадрат“ ќе биде промовиран денеска во Скопје. Во ст...
Почнува зимскиот поетски фестивал на Струшки вечер... Зимски поетски фестивал на Струшките вечери на поезијата од денеска до 1 март ќе се одржи во Скопје со акцент на поетите Ласе Содерберг од Шведска, Ха...
Самостојна изложба на македонскиот уметник Сали Ер... Изложба на цртежи на македонскиот уметник Сали Ертунч насловена „Политички коректни“ од денеска до 11 март ќе биде поставена во Галерија 7 во Скопје. ...
Претставата „Девојчето и дванаесетте месеци“ преми... Претставата „Девојчето и дванаесетте месеци" во изведба на патувачкиот театар „Поклони се и падни" вечерва ќе биде премиерно изведена во Домот на култ...
Ретроспектива на филмови од ерменскиот режисер Хач... Со проекција на документарецот „Ќор-сокак“, во Кинотеката на Македонија од денеска до 2 март ќе се одржува ретроспектива на филмови од Харутјан Хачатр...