ВИДЕО: Се појави „Споменик на Дијaзeпамот“

ВИДЕО: Се појави „Споменик на Дијaзeпамот“

Во Скопје се појави уште еден споменик, но овој не е дел на Скопје 2014. Од пладнево во центарот на Скопје никна „Споменик на Дијазeпамот“.

Урбаните герилци повторно во акција со која поставија споменик на апчето дијазапам со димении 1.4м х 1.2м на јавен простор.

1

Акцијата „Споменик на Дијазепамот“ е инспирирана од фактот дека ова средство за смирување е втор по продажба лек во Македонија, што со оглед на генералните состојби во државата не е изненадување.

2

Потрошувачката на антидепресиви, во 2013 година, во однос на 2010 во Македонија се зголемила за над 1,6 милиони реализирани рецепти, односно за околу 30 отсто, покажала анализата на податоците на Фондот за здравствено осигурување.

3

Овој тренд е во нагорна линија и претпоставките се дека во 2015 бројот на реализирани рецепти ја надминал бројката од 2 милиони рецепти (пакувања) а најмалку 500 000 пакувања се купени приватно само со рецепт од матичен лекар.

4

Според првичните реакции на неколку минувачи, споменикот на омиленото апче на Македонците, веќе предизвика интерес од граѓаните кои би сакале да положат свежо цвеќе.

5 6 7 8 0

А.Б.

Поврзани вести

(ВИДЕО) Каранфилова Пановска: По секои избори ВМРО... Владата издвојувала многу повеќе пари за граѓанскиот сектор отколку Фондацијата на Сорос (ФООМ) во Македонија. Фондацијата Отворено Општество Македо...
ДУИ контра ВМРО-ДПМНЕ за “десороизацијата“ и напад... ДУИ не се согласува со ставот на ВМРО-ДПМНЕ околу процесот на „десоросоизацијата”, процес кој го измисли и најави Никола Груевски против сите невладин...
ЗНМ: Осуда на вербалното насилство на власта проти... Здружението на новинарите на Македонија го осудува напливот на координирано вербално насилство на власта против новинари, кои се насочени против слобо...
Центар: Непознатиот советник на ВМРО-ДПМНЕ да не ј... ВМРО-ДПМНЕ преку лаги се обидува да ги изманипулира граѓаните на Центар, а опседнатоста со Жерновски добива веќе медицински размери. Добро е што ко...
Тодоров како и Груевски е минато, за здрвјето на г... Нова одговорна Влада на граѓаните на Македонија ќе го крене уништеното јавно здравство и со совесни мерки и политики ќе го штити здравјето на граѓанит...
Ристевски: Жерновски е неспособен да се справи со ... Состојбите со улиците во Центар стануваат загрижувачки, после секој паднат снег. Сите се загрижени, освен мрзливиот градоначалник Андреј Жерновски, ре...