Шенџин и Ѓаковo почнуваат соработка со Кичево

Шенџин и Ѓаковo почнуваат соработка со Кичево

Градоначалниците на двете општини, Шенџин од Албанија и Ѓаково од Косово, престојуваа во Кичево, на официјална средба со општинските власти.

Тие му ја честитаа победата на градоначалникот Дехари и изјавија дека ова е голема и историска победа за целиот албански народ.

DIGITAL CAMERA

Меѓу друго Дехари рече:

„Јас од двајцата градоначалници примив најубави честитки за победата на последните локални избори. Разговаравме и за да ја продолжиме соработката во многу сфери, какви што се: културата, образованието, бизнисот, и ги примив поканите за да ги посетам овие две места. Ние ќе одиме на 10 јуни во Шенџин, кога градоначалникот ќе ја отвори туристичката сезона, а културниот ансамбл од Ѓаково летово ќе дојде на нашата манифестација на денот на печалбарите“.

DIGITAL CAMERA

„На оваа победа ѝ се приклучуваат сите Албанци и ние дојдовме за да почнеме соработка со оваа општина. Ова беше една од најголемите победи што ги имал некој албански кандидат за градоначалник, затоа што има своја симболика и историја“ – изјави градочалникот на Ѓаково.

„Убаво чуство е што денес сме овде во Кичево и, освен честитките, ние дојдовме и да подадеме рака за меѓусебна соработка. Ги повикувам граѓаните на Кичево да ги посетат убавите плажи на Шенџин“ – рече Салвадор Качај, градончалник на Шенџин.

Ф.Д.

Поврзани вести

(ВИДЕО) Каранфилова Пановска: По секои избори ВМРО... Владата издвојувала многу повеќе пари за граѓанскиот сектор отколку Фондацијата на Сорос (ФООМ) во Македонија. Фондацијата Отворено Општество Македо...
ДУИ контра ВМРО-ДПМНЕ за “десороизацијата“ и напад... ДУИ не се согласува со ставот на ВМРО-ДПМНЕ околу процесот на „десоросоизацијата”, процес кој го измисли и најави Никола Груевски против сите невладин...
ЗНМ: Осуда на вербалното насилство на власта проти... Здружението на новинарите на Македонија го осудува напливот на координирано вербално насилство на власта против новинари, кои се насочени против слобо...
Центар: Непознатиот советник на ВМРО-ДПМНЕ да не ј... ВМРО-ДПМНЕ преку лаги се обидува да ги изманипулира граѓаните на Центар, а опседнатоста со Жерновски добива веќе медицински размери. Добро е што ко...
Тодоров како и Груевски е минато, за здрвјето на г... Нова одговорна Влада на граѓаните на Македонија ќе го крене уништеното јавно здравство и со совесни мерки и политики ќе го штити здравјето на граѓанит...
Ристевски: Жерновски е неспособен да се справи со ... Состојбите со улиците во Центар стануваат загрижувачки, после секој паднат снег. Сите се загрижени, освен мрзливиот градоначалник Андреј Жерновски, ре...