Уставен суд: Исклучените ќе мора да плаќаат парно греење

Уставен суд: Исклучените ќе мора да плаќаат парно греење

Уставниот суд ја отфрли иницијативата поднесена од ЛДП и тројца граѓани за оценување на уставноста на одлуката исклучените граѓани од парното греење треба да плаќаат фиксен износ. Од тука, иако се исклучени ќе мора да плаќаат надоместок определен од Регулаторната комисија.

Во образложението на судот се вели во вертикалните системи каде има еден уред, исклучените станови од греење сепак добиваат енергија, па според тоа снабдувачот има основа да им испорачува сметки и да наплаќа надомест од граѓаните.

Уставниот суд одлучи да поведе постапка за два члена од правилата за снабдување со топлинска енергија. Судот смета дека не е потребна согласност од станарите за поединечно исклучување на парното во колективните згради.

Пријавувањето на нелегално користење на парното е во надлежност на снабдувачот, а не како што беше досега. на управителот на станбениот објект.

Поврзани вести

ВМРО-ДПМНЕ: Откако СДС дојде на власт, долговите н... „Владата на СДС лажејќи го народот во очи ја задолжува државата со енормни суми. За помалку од два месеци антиреформската влада на СДС успеа држава...
СДСМ: Владата транспарентно го објавува и го враќа... „ВМРО-ДПМНЕ, партијата која како власт 11 години тајно и расипнички ги презадолжуваше државата и граѓаните за да се остварат нечии криминални интерес...
ВМРО-ДПМНЕ: Во министерството за финансии владее х... „Министерот Тевдовски, владата на СДС и Зоран Заев од ден во ден тонат во своите лаги. Сакајќи да ја оправдаат својата лага на Заев дека владата н...
СДСМ: Владата ги намалува долговите што ги создаде... „Преку расипничкото и криминално владеење, ВМРО-ДПМНЕ го направи најголемото задолжување кога парите на граѓаните ги трошеше за лажен барок, споменици...
СДСМ: Ребалансот на Буџетот обезбедува повисоки пл... „Ребалансот на Буџетот и кратењето на непродуктивните трошоци за реклами и репрезентации се првите чекори кон остварување на економските мерки кои обе...
Средба на министерот Шапуриќ со Комората на овласт... Министерот без ресор Зоран Шапуриќ оствари средба со претставници на Комората на овластени архитекти и овластени инженери. Средбата, како што денес...