Петиција: Укинете ја додадената електрична моќ од 33 %!

Петиција: Укинете ја додадената електрична моќ од 33 %!

Организација за демократска реакција и асоцијација на здруженија Македонија (ОДРАЗ) и граѓанската иницијатива АМАН , покренаа петиција за укинување на обврската на граѓаните да плаќаат 33% поголеми сметки за струја на име „додадена моќ на потрошената електрична енергија“.

Петицијата, со подршка од граѓаните треба да се најде во рацете на Ѓорге Иванов, претседател на Република Македонија, премиерот Никола Груевски и до Владата на Република Македонија.

Еве што стои во петицијата:

Господа,

Граѓаните на Република Макеодонија веќе неможат да ги премолчат кражбите што им ги прави  приватната компанија ЕВН, компанија која за 33% не краде  на секоја сметка.

Овој народ веќе неможе да ги поднесе преголемите додадени давачки во сметките за електрична енергија.

Зошто да плаќаме нешто што не го трошиме? Зошто дозволувате некој да ги краде граѓаните?

Вие сте на власт со позајмен глас од Нас граѓаните, а не сте родени на таа функција.Ние сме имале доверба и сме ви го позајмиле Нашето право на глас и затоа од Вас бараме да ја укинете ставката за додадена електрична моќ од 33%.

Дали знаете дека во Република Македонија према вашата статистика живеат:

700.000 сиромашни граѓани

250.000 невработени граѓани

46.700 приматели на социјална помош

29.700 приматели на технолошки, стечаен и друг додадок од Заводот за вработување

Како можат овие граѓани да ги подмират своите сметки?

Под итно бараме:

-Укинување на ставката додадена електрична моќ од 33 %

-Враќање на евтината тарифа на електричната енергија

-Проценка на пренасочувачите т.е. трансформаторите кај секој потрошувач и исплата за нивно користење затоа што тие се градени со наши пари

-Доделување на акции за секој граѓанин за нашите далноводи и целокупниот преносен електричен систем во Република Македонија, затоа што сето тоа е градено со наши пари.

Вие треба да бидете наши заштитници а не наши уништувачи, затоа Ве замолуваме да ги прифатите нашите барања за доброто на граѓаните на Република Македонија.

ОДРАЗ -Организација за демократска реакција и асоцијација на здруженија Македонија

АМАН   – граѓанска иницијатива

контакт odrazodraz@yahoo.com   048 400-090   071 432-343                                                                                         www.odraz.mk

 

Поврзани вести

ВМРО-ДПМНЕ: Откако СДС дојде на власт, долговите н... „Владата на СДС лажејќи го народот во очи ја задолжува државата со енормни суми. За помалку од два месеци антиреформската влада на СДС успеа држава...
СДСМ: Владата транспарентно го објавува и го враќа... „ВМРО-ДПМНЕ, партијата која како власт 11 години тајно и расипнички ги презадолжуваше државата и граѓаните за да се остварат нечии криминални интерес...
ВМРО-ДПМНЕ: Во министерството за финансии владее х... „Министерот Тевдовски, владата на СДС и Зоран Заев од ден во ден тонат во своите лаги. Сакајќи да ја оправдаат својата лага на Заев дека владата н...
СДСМ: Владата ги намалува долговите што ги создаде... „Преку расипничкото и криминално владеење, ВМРО-ДПМНЕ го направи најголемото задолжување кога парите на граѓаните ги трошеше за лажен барок, споменици...
СДСМ: Ребалансот на Буџетот обезбедува повисоки пл... „Ребалансот на Буџетот и кратењето на непродуктивните трошоци за реклами и репрезентации се првите чекори кон остварување на економските мерки кои обе...
Средба на министерот Шапуриќ со Комората на овласт... Министерот без ресор Зоран Шапуриќ оствари средба со претставници на Комората на овластени архитекти и овластени инженери. Средбата, како што денес...